Såld

GÖTEBORG / MAJORNA - KAPTENSGATAN 6

Kaptensgatan 6

Snabbfakta - Bostadsrättslägenhet
Utgångspris
3 200 000 kr
Boarea
60 m²
Areauppgifter enligt bostadsföreningen
Objekttyp
Bostadsrättslägenhet
Antal rum
3 R.O.K.
Förening
BRF Åttakanten
En unik trea belägen i ett av Sveriges äldsta landshövdingehus. Hemmet kombinerar charm med funktion på bästa sätt. Varsamt renoverad 2023.

Planlösning

En unik trea belägen i ett av Sveriges äldsta landshövdingehus. Hemmet kombinerar charm med modern funktion. Ett av de unika landshövdingehusen i Majorna där historiens vingslag sitter i väggarna. Detta var tidigare föreningens lokal men har nu byggts om till en modern bostad i äldre tappning. I korsningen av Karl Johansgatan och Kaptensgatan ligger Kvarteret Oktanten, ursprungligen uppfört 1883, men har restaurerats varsamt och återfått sin forna glans.

På första våningen i ett karakteristiskt landshövdingehus finner vi denna välplanerade trea med högt i tak, ett fantastiskt kök och härligt ljusinsläpp från höga fönster med djupa fönsternischer i motsatta väderstreck. Brädgolv i massiv furu är genomgående för hemmet och alla väggar är målade i Snö från Alcro. Originaldetaljer såsom spegeldörrar, takrosetter, stuckatur och höga fotlister har återskapats för att efterlikna det som ursprungligen fanns i huset. Skicket är väldigt gott, alla ytskikt renoverades 2023. Köket totalrenoverades även det 2023 och kommer från Nordiska kök. Två bra sovrum som vetter mot den lugna innergården samt ett helkaklat badrum som renoverades 2009/2010. Utanför huset ligger Majornas paradgata Karl Johansgatan med sina restauranger, cafeér och barer. Alldeles runt hörnet finns mataffär, kommunikationer och Slottsskogens grönska är en kort promenad bort.

Fakta

Objekttyp
Bostadsrätt
Utgångspris
3 200 000 kr
Månadsavgift
4 124 kr, I avgiften ingår värme, vatten samt bostadsrättstillägg. Ett obligatoriskt tillägg om 219 kr/mån tillkommer för Telia triple play. Total månadsavgift 4124 kr/mån.
Boarea
60 m² Areauppgifter enligt bostadsföreningen
Rum
3 R.O.K.
Våningsplan
1/3
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
425 237 kr. Beräknad utifrån föreningens senaste årsredovisning 2022.

Interiör

Interiör
Allmän beskrivning av interiör: Välkommen in i ett vackert och välbevarat trapphus, detta hem återfinns i dörren på höger sida innanför porten.

Du kommer direkt in i den ljusa och härliga bostaden med sin öppna och sociala planlösning.
Brädgolv i massiv furu är genomgående för hemmet och alla väggar är målade i Snö från Alcro. Hemmet har genomgått en renovering som stod klar december 2023. Då sattes köket in, alla ytskikt målades och golvet lades in. Ingen har bott i denna bostad, utan den har tidigare använts som föreningens lokal.

Plats för avhängning till vänster. Här finns även plats att sätta in en garderobslösning som inrymmer allt som kan behövas.
Tre stora, djupa fönster fyller rummet med ljus, och liksom i övriga lägenheten skapar takhöjden en härligt luftig atmosfär.
Rummet bjuder in till umgänge, och det finns gott om plats för en soffgrupp med tillhörande möblemang. Originaldetaljer såsom spegeldörrar, takrosetter, stuckatur och höga fotlister har återskapats för att efterlikna det som ursprungligen fanns i huset.

Längs ena väggen i detta luftiga rum är köket beläget. Här finns en ljus och härlig matplats där man kan duka upp till trevliga middagar. Köket är platsbyggt 2023 och kommer från Nordiska kök. Köksbänkarna är av massiv ek och ovan sitter pärlspont i samma kulör som köksluckorna. Spisen, diskhon och den stiliga köksblandaren går i rostfritt medan kylen/frysen och diskmaskinen är integrerade i kökets inredning. Alla vitvaror kommer från SMEG och sattes in i samband med totalrenoveringen av köket 2023. Kolfilterfläkt från Fjäråskupan.
På väggen mellan vardagsrum och kök finns plats för garderober om ytterligare förvaring önskas.

Vidare in i hemmet nås de två sovrummen samt badrummet.

En spegeldörr skiljer av mot lägenhetens större sovrum. Båda sovrummen vetter mot den lugna och om sommaren grönskande innergården med sin tidstypiska kullersten. I sovrummet ryms en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord med enkelhet, och rummet har också plats för garderober längs ena väggen. Brädgolvet ligger även här och väggarna är målade med en mjuk, vit kulör som lyfter fram listerna. Taket är smyckat med takrosett.

Liksom det större sovrummet ligger det mindre av sovrummen mot den lugna gården. Rummet har plats för säng, skrivbord och nattduksbord. Brädgolvet och de ljusa väggarna som bryter vackert mot de vackra fönstren i gröngrått. Rummet passar såväl som barnrum som gästrum/kontor.

Det helkaklade och fräscha badrummet är kvadratsmart och inrymmer dusch med vikväggar i glas, handfat, spegelskåp med belysning och WC. På golvet ligger schackrutigt klinker och väggarna är klädda i vitt kakel. En renovering skedde 2009/2010 i samband med att hela fastigheten renoverades.

Den härliga innergården blir en skyddad oas, en hemlig plats med tillgång endast för de som bor i huset. Flera sittgrupper där du kan njuta av vackert väder tillsammans med grannar och vänner. Något som verkligen uppskattas av de som bor i föreningen.

Varmt välkommen på visning!

Bostadsfakta

Ekonomi & Drift

Total driftkostnad
450 kr/månad
Elektricitet
300 kr/månad
Försäkring
150 kr/månad
Kommentar
Driftkostnaderna är en uppskattad schablon. Detta är endast riktvärden och kan variera beroende på bland annat personlig förbrukning och avtal.

Byggnad

Byggår
1883
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Uppvärmning
Fjärrvärme
Hiss
Nej
Energiprestanda / Premiärenergital
87

Förening

Namn
BRF Åttakanten
Om föreningen
Bostadsrättsföreningen Åttakanten är en äkta bostadsrättsförening. Den ligger i ”Hängmattan” på Karl Johansgatan/Kaptensgatan i Majorna. Byggmästaren som byggde det gamla huset byggde många hus i Majorna under slutet av 1800- talet men detta är det enda hus som finns bevarat. Huset är skyddat av ett antal varsamhets- och skyddsbestämmelser som finns redovisade i detaljplanen. Här blandas gammalt och nytt, 37 bostäder som byggdes 2008 och 11 restaurerade. Dessa 48 lägenheter bildar tillsammans Bostadsrättsföreningen Åttakanten. De 48 bostäder som finns inom Åttakanten är uppdelade i tre huskroppar med en gästlägenhet som de boende kan hyra till sina gäster (max 5 gäster kan sova där, 300 kr/natt att hyra). Här finns även en lokal som bostadsrättsföreningen hyr ut till affärsverksamhet, nuvarande en frisörsalong. Den ekonomiska förvaltning administreras av Riksbyggen. 2018 antogs nya stadgar. Avgiften höjdes med 10% 2024-01-01. Huset på Karl Johansgatan/Kaptensgatan är ett karakteristiskt landshövdingehus färdigställt 1883. Byggmästare för kvarteret Oktanten var Johannes Andersson, född 1837 i Rollsby utanför Kungälv. Andersson, som började arbeta vid 7 års ålder, utvecklades över tid från snickare till sjöss timmerman. Efter att ha arbetat på skeppsvarv i Majorna, där segelfartyg byggdes, påbörjade han 1881 konstruktionen av landshövdingehus i Majorna. Med smeknamnet "bostadbresta" blev Andersson småfolkets storbyggmästare och bostadsbristens bekämpare. Kv Oktanten, färdigställt 1883, är det enda av hans hus som står kvar och vittnar om hans personliga lösningar. J Andersson flyttade med sin familj till det nyuppförda huset, och det har genomgått en omfattande upprustning/räddning, avslutad 2009. Fastigheterna Karl Johansgatan 13-17 i kvarteret Oktanten, uppförda 1881 av träfirman Handelsbolaget C.A Lundahls & Co (Majorna 208:5), utgör den enda bevarade miljön som illustrerar det planmässiga byggandet från 1870-talet i arbetarförstädernas tomtkvarter. Landshövdingshuset är en enastående byggnad med många intressanta särdrag, kopplade till Göteborgsprofilen Johannes Andersson. Av de cirka 30 byggnader med Anderssons särdrag revs alla utom Kv. Oktanten mellan 1939-1983. Dessa hus låg i Haga, Olivedal, Stigberget och Majorna. Via denna länk kan du se en dokumentär om huset, https://www.youtube.com/watch?reload=9&app=desktop&v=0RCcu1dr-fU Läs gärna en artikel om huset om du är intresserad av dess historia, https://www.fria.nu/artikel/6488
Äger föreningen marken
Ja
Överlåtelseavgift
1 433 kr Betalas av köpare
Pantsättningsavgift
573 kr
Renoveringar
Föreningen följer en underhållsplan.
Planerade renoveringar:
Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig över 30 år och som uppdateras årligen i samråd med föreningens tekniska förvaltare. Kommande tre åren har de endast mindre planerade underhåll.

Planerade renoveringar/underhåll:
- Mindre punktinsatser i husgrunden påbörjades 2023 och utförs löpande kommande år.

Urval av genomförda renoveringar, se mer i årsredovisningarna:
2011 Genomfördes en garantibesiktning
2012 Genomfördes en OVK av ventilationen.
2013 Trähusfasaden mot gatan målades om.
2015 Spolades avloppsstammarna.
2016 har vissa åtgärder gjorts på balkongerna.
2017 utfördes en analys samt åtgärder av balkongtaken på femte våningen av hus 1
2018 målades hus 3 i föreningen
2019 spolades avloppssystemet samt en OVK-besiktning genomfördes
2021 målning av trapphus, entréer & fönster, uppdatering av ventilation, byte av ytterdörrar i trapphus 15B.
2022 genomfördes bl.a OVK, målning av gångtunnel, byte avfuktare i husgrunden, Sotning av kakelugnar.
2023: lokalen har byggts om till bostadsrätt, förbättrat ventilationsanläggningen i de nya husen, renoverat den ena uthyrningslokalen. Påbörjat punktinsatser i husgrunden.
Andel Av Årsavgift
1.96662 %
Andel i BRF
1.96662 %
Parkeringar
Föreningen har 19 parkeringsplatser i Ica-garaget. Priset är 1105 kr/mån för plats på tak och 1375 kr/mån. Just nu endast 1 person i kö. Man kan även hyra direkt via Bostadsbolaget i samma garage om det är kö via föreningen.
Tv och Bredband
Telia Triple play. Obligatoriskt tillägg till avgiften om 219 kr/mån.
Övrigt
Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och årsredovisningen som kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.
Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen. Bostadsrättstillägg ingår, så inget som behöver bekostas av medlemmarna själva.

Karta

Hör av dig till oss

Zara Ek

Fastighetsmäklare

Delägare

Zara Ek

Tilde Aurbakken

Fastighetsmäklare

Tilde Aurbakken