Är du en nytänkare?

Vi har alltid beundrat människor som går sin egen väg, följer sina drömmar och planerar för framtiden. För att köpa nyproducerat kan först verka lite läskigt, men i själva verket är det en väldigt trygg och enkel process. Du slipper budgivningen, får löpande information om projektet och kan dessutom sätta din personliga stil på bostaden genom olika färg- och materialval. Och under tiden som ditt nya hem byggs finns vi här för att svara på alla tänkbara frågor längs vägen. Läs mer och bli en nytänkare du också!

att-kopa-nyproduktion-scaled-3840x2160

Fyra anledningar att köpa nyproduktion

Byggda för moderna behov
I ditt nya hem är det inte bara golven, väggfärgen, och vitvarorna som är nytt. En stor fördel är att det under de senaste 80 åren hänt en hel del inom byggteknik. Bättre ljudisolering, friskare ventilationssystem, säkrare eldragningar, tryggare brandskydd och renare V/A-system – för att nämna några. Det bidrar till en bättre levnadsmiljö samt att underhållskostnader som ex. uppvärmningen blir lägre. Sen att de flesta hus idag byggs på ett mer hållbart sätt i miljövänliga material gör ditt nya hem till en bra investering, både för dig själv och för framtiden.

En helt ny förening
Myter existerar om att nya bostadsrättsföreningar skulle vara riskabelt på grund av sin höga belåningsgrad. Men då tänker man inte på att kostnaden för föreningens lån kompenseras upp av snudd på obefintliga underhållskostnader och väsentligt bättre driftkostnader gällande el, uppvärmning, avlopp etc. Nybyggda hus följer dessutom moderna klassificeringar och byggstandarder och blir därför generellt billigare att äga även på lång sikt. Och är du engagerad kan du ansöka om att sitta med i föreningens styrelse redan från start och vara med och påverka i beslutsfattandet.

Sätt din egen prägel
Kanske har du flyttat in i en lägenhet, men saknade den förre ägarens entusiasm för chockrosa fondväggar? När du köper nyproducerat blir du högst delaktig i hur ditt nya hem kommer att se ut. I de flesta bostadsprojekt kan du välja att göra val ur en standardinredning, men om du inte nöjer dig där finns oftast utrymme för en rad olika tillval för att du ska kunna sätta din egen prägel på bostaden. Så att du, när flyttlasset väl går, inte behöver oroa dig över någon renovering. Det är bara att ställa dina saker på plats och njuta av ditt helt nya hem.

Slipp budgivningen
Alla som varit med om en budgivning vet hur stressande och mentalt påfrestande det kan vara.
Där skiljer sig nyproduktion eftersom du redan innan säljstarten fått detaljerad information om bostäderna som alla säljs till ett fast marknadspris. Då gäller det istället att vara snabb med att förhandsboka den bostad du önskar köpa innan någon annan tar den. Med en fast summa att utgå ifrån blir det enklare att få ett lånelöfte från banken och innebär också en extra trygghet för dig eftersom du kan planera din ekonomi därefter. Rätt skönt faktiskt.

Vägen till din bostadsdröm

Anmäl ert intresse
För att ni inte ska missa säljstarten är det viktigt att ni anmäler ert intresse för projektet i ett tidigt skede. Många byggföretag ger förtur genom interna kösystem, anmälan sker oftast via byggföretagets hemsida.
Välkommen på säljstart
När försäljningen drar igång bjuds ni in till säljstart som anordnas av ansvariga mäklare och byggföretag, oftast på en plats i närheten av byggplatsen. Försäljningsmaterial delas ut och det hålls en presentation av projektet där ni har chans att få svar på era frågor.
Tecknade av bokningsavtal/förhandsavtal
Första steget i er bostadsaffär är att skriva ett bokningsavtal alternativt förhandsavtal. Bokningsavtal är ett icke bindande avtal där ni erhåller ensamrätten för att teckna förhandsavtalet för bostaden. En mindre bokningsavgift betalas in vid bokning. Förhandsavtalet är ett bindande avtal mellan er och bostadsrättsföreningen, i samband med avtalstecknande erläggs ett förskott.
Påverka bostadens materialval
En stor fördel med att köpa en nyproducerad bostad är att ni får vara med och påverka bostadens materialval. Ni får chansen att sätta er prägel på bostaden och anpassa den efter era behov. Varje projekt har en standardinredning som ingår i köpet och ni ges därefter chansen att göra tillval mot en kostnad.
Försäljning av er nuvarande bostad
För dig som har en bostad att sälja rekommenderar vi att du i ett tidigt skede anlitar en fastighetsmäklare. Vi på Nya Kvadrat hjälper dig gärna med försäljningen av din befintliga bostad. Kan vi av någon anledning inte bistå, har vi nära samarbete med noga utvalda och lokala mäklare som kan hjälpa dig.
Tecknade av upplåtelseavtal
Innan ni tillträder er bostad tecknas ett upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen. Som köpare blir ni nu medlemmar i bostadsrättsföreningen. Delbetalning av bostadens köpeskilling kan förekomma.
Tjuvkik av bostaden!
I de fall det är möjligt bjuds ni in till visning av er bostad innan tillträdet. Här får ni för första gången se er nya bostad och träffa era nya grannar.
Besiktning av bostad
Ett par veckor innan tillträde bjuds ni in för att deltaga vid besiktning av er bostad. Tillsammans med representant från byggföretaget och en opartisk besiktningsman granskar ni bostaden.
Dags för tillträde
När det äntligen är dags för tillträde möter ni upp ansvarig mäklare och representant från byggföretaget i er nya bostad. Ni tilldelas nyttig information om bostaden/föreningen och erhåller nycklar till er bostad. På tillträdesdagen ska bostaden vara slutbetald enligt den slutfaktura som skickats till er.
Garanti & försäkring
Cirka 2 år efter tillträdet genomförs en garantibesiktningen av bostaden där hänskjutna fel och garantifel granskas/åtgärdas. Tänk på att teckna hemförsäkring som gäller från och med tillträdesdagen.
Hur sker kommunikationen?
Under hela processen guidas ni av ansvariga mäklare och byggföretag. Med jämna mellanrum görs informationsutskick per mail så att ni blir uppdaterade med vad som sker just nu och när nästa steg ska tas. I väntan på den nya bostaden är ni mer än välkomna att kontakta ansvarig mäklare för att få svar på era frågor och funderingar. Vi finns här för er hela vägen!