Såld

GÖTEBORG / MAJORNA - KOMMENDöRSGATAN 25H

Kommendörsgatan 25H

Snabbfakta - Bostadsrättslägenhet
Utgångspris
4 500 000 kr
Boarea
69.5 m²
Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Objekttyp
Bostadsrättslägenhet
Antal rum
3 R.O.K.
Förening
Brf Kolumbus

Landshövdingejuvel med två fungerande kakelugnar!

Vackra naturmaterial och ett rofyllt lugn samsas på dessa väldisponerade kvadratmeter där inget lämnats åt slumpen!

Planlösning

Landshövdingejuvel med två fungerande kakelugnar!

Två trappor upp välkomnas ni in i detta ljuvliga hem. Ni möts av vackra naturmaterial, platsbyggda detaljer och en alldeles särskild atmosfär. Lägenheten och hela fastigheten är varsamt renoverad och här uppstår det perfekta mötet mellan bevarade detaljer från förra sekelskiftet, tidsenliga renoveringar och modern funktion i kök och bad. Hemmet smyckas av ett platsbyggt och tidsenligt kök, dekorativa snickerier, platsbyggda förvaringslösningar, stuckaturer, takrosetter, brädgolv och två fungerande kakelugnar som gör att själen och historien verkligen sitter kvar innanför dessa vackra väggar.

Varmt välkomna till ljuvliga Brf Kolumbus, som omges av prunkande grönska och ett underbart lugn. De sju grönskande innergårdarna utgör en trivsam och skyddad oas sommartid. Utanför gårdarna finns ett sjudande småstadsliv med mataffärer, apotek, caféer, restauranger, förskolor och skolor inom nära räckhåll. Att bo i Kolumbus är att ta del av en hel livsstil baserad på gemenskap, trygghet och glädje.

Fakta

Objekttyp
Bostadsrätt
Utgångspris
4 500 000 kr
Månadsavgift
3 871 kr, Inkl vatten, kabel-TV och bredband. Utöver månadsavgiften tillkommer ett obligatoriskt tillägg om 581 kr som avser bränsle/uppvärmning. Total månadsavgift 4 453 kr/mån.
Boarea
69.5 m² Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Rum
3 R.O.K.
Våningsplan
2/3
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
119 192 kr. Beräknad utifrån föreningens senaste årsredovisning 2022.

Interiör

Interiör
Interiör: Låt oss stolt få presentera detta unika hem som renoverats med en otroligt noggrannhet och känsla.

Två trappor upp välkomnas ni in i den rymliga hallen där detaljer från sekelskiftet direkt sätter karaktären till detta hem. Hallen är stor och möjlighet till avhängning finns direkt till höger samt i två platsbyggda förvaringsmöbler. På golvet ligger det klassiska brädgolvet som finns i samtliga rum och väggarna är målade i en ljus ton.

Till höger från hallen når ni bostadens underbara, platsbyggda kök. Möllans verkstäder från Skåne har ritat och platsbyggt detta massiva furukök där luckorna precis målats upp för en extra fin finish. En originalpärlspont har plockats fram på en vägg, en gammal murstock har plockats fram och putsats upp på en annan. Ett skafferi och en städskrubb som platsbyggts utgör smycken i sig men skänker också rikligt med förvaring. De skiljs åt av en sittbänk med förvaring som även blir en plats att sitta på och blicka ut över den grönskande innergården. Varje detalj är väl utvald och tillsammans möts de i en mycket tilltalande helhet. Ett kakel i vitt smälter snyggt in i den vita köksinredningen med de tidstypiska beslagen men harmoniserar samtidigt med den mjuka stilen som köket bär. Ett brädgolv med vackra fotlister knyter ihop den enhetliga miljön och hela rummet får rikligt med dagsljus när solen tittar in under eftermiddagen. Köket är fullt maskinellt utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, kyl/frys, stor diskho, kolfilterfläkt och diskmaskin. Här inryms en matplats för sex till åtta personer. En detalj som verkligen utmärker köket är ett gammalt torparfönster som satts in mellan kök och vardagsrum. Ett handblåst glas sprider ett vackert ljus och ger en naturlig kontakt mellan rummen. På lördagar kan ni med fördel handla frukostfrallor i kvarterets franska bageri som är väldigt populärt, Boulangerie ducoin.

Vidare in i det trivsamma vardagsrummet. Här finns en vacker stuckatur som ramar in taket och som centrerat också bär en takrosett. Två stora fönster välkomnar ljuset och bjuder på, vad som kan vara föreningens trevligaste utsikt, en vacker lind och Masthuggskyrkan som tornar upp i kulisserna. Rummet är lättmöblerat och har högt till tak. Under höst och vinter njuter man av spraket och värmen från kakelugnen och sommartid blir den ett smycke i sig. Väggarna går i en greige ton. Ventilationsluckor i gjutjärn är ännu en fin detalj som återfinns här och i de båda sovrummen.

Intill vardagsrummet ligger det större sovrummet. Här finns gott om utrymme till både en stor säng, tillhörande sängmöbler och ytterligare förvaring- eller arbetsyta. Två stora fönster ger ett härligt ljusinsläpp även här och en fungerande kakelugn förgyller även detta rum. Tre platsbyggda garderober tar hand om klädförvaringen. Även här finns vacker stuckatur och takrosett. Väggarna går i en varm mullvadston.

Det mindre sovrummet används idag som barnrum men passar givetvis lika bra som arbets- eller gästrum. Väggar i samma varma mullvadston.

Badrummet är även det i gott skick med vitt kakel med bröstlist och ovan där målat i en varm ton som möter ett golv i microcement. Här finns dusch, vägghängd wc, stort handfat med kommod och ovanhängande spegelskåp och tvättmaskin med arbetsbänk ovan. Golvvärme och dimmbara spotlights för extra komfort.

Bostadsfakta

Ekonomi & Drift

Total driftkostnad
1 044 kr/månad
Elektricitet
292 kr/månad
Försäkring
171 kr/månad
Personer i hushåll
4
Kommentar
Varav två barn. Detta är endast riktvärden och kan variera beroende på bland annat personlig förbrukning och avtal. Posten "Övrigt" avser uppvärmning.

Byggnad

Byggår
1897-1900
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Uppvärmning
Fjärrvärme
Hiss
Nej
Energiprestanda / Premiärenergital
93

Förening

Namn
Brf Kolumbus
Om föreningen
Brf Kolumbus är en av Majornas populäraste bostadsrättsföreningar. Husen stod färdiga ca 1897 och i föreningen som bildades 1980 finns det sammanlagt 174 bostadsrätter samt 2 affärslokaler som hyrs ut. Föreningens ekonomi är att anses som mycket god. Lite kuriosa är att kvarteret är ett av Göteborgs äldsta kvarvarande sammanhängande landshövdingshus och att innergården 2004 blev utsedd till Göteborgs grönaste gård. Föreningen har en anställd fastighetsskötare som bemannar fastighetsexpeditionen på Kaptensgatan 20 D varje dag mellan 7-16. Han är mycket hjälpsam och omtyckt av de boende. För mer information om föreningen, gå in på föreningens hemsida www.brfkolumbus.se Föreningens ekonomi är god och vid flera tillfällen har avgifterna till och med sänkts. Till det har de också en otroligt låg belåningsgrad. Avgiftshöjning om 5 % vid årsskiftet 23/24 som följd av ökade driftskostnader.
Äger föreningen marken
Ja
Överlåtelseavgift
1 433 kr Betalas av köpare
Pantsättningsavgift
573 kr
Renoveringar
Utförda renoveringar:
1979- 1982 Fastigheten totalrenoverades. Då byttes VA-stammar, el, ventilation och fönster.
2003-2007 Nya kulörer i såväl i trappuppgångar som fasader i ett försök att återskapa den färgsättning och känsla som kvarteret en gång hade vid uppförandet. Trapphusen och alla dörrar är ommålade. Gymmet renoverades.
2009-2013 renoverades och dränerades gårdarna. Till detta tog man hjälp av White arkitektbyrå för att få dem finare. 2013 renoverades trapphusen och gymmet.
2014-2018 Fasad- och takmålning (ett pågående projekt som pågår någonstans hela tiden).
2015 Renovering av bastuavdelning.
2020 Uppdaterat låssystemen
2020 Övergått till digitalt bokningssystem i tvättstugan

I underhållsplanen låg ett stambyte 2022. Föreningen tillsatte en projektgrupp som utredde omfattningen. Den visade att de horisontella stammarna (i källaren) behövs bytas men ej de vertikala. Detta innebär alltså att inga badrum behövde brytas upp och en relining genomfördes under våren 2020.

Kommande renoveringar:
Föreningen kommer göra om en hyreslokal till en samlingslokal med ett litet kök och toalett som medlemmarna kan nyttja för t.ex. kalas, studiecirklar eller liknande.
Beräknas stå klart i maj 2024.

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2007 och sträcker sig fram till 2044. Den uppdaterades under 2023.
Andel Av Årsavgift
0.587 %
Andel i BRF
0.58705 %
Parkeringar
För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad. Du kan gå in på Göteborgs Stads hemsida och få mer information samt beställa ansökningshandlingar där: www.goteborg.se.
Tv och Bredband
Föreningen är ansluten till kabelnät via Tele 2 och fiberbredband via Bredband2 (100MB ingår i avgiften).
Övrigt
Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och årsredovisningen som kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.
Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Karta

Hör av dig till oss

Zara Ek

Fastighetsmäklare

Delägare

Zara Ek

Julia Albinsson

Fastighetsmäklare

Delägare

Julia Albinsson