Såld

GÖTEBORG / MAJORNA - KAPTENSGATAN 20E

Kaptensgatan 20E

Snabbfakta - Bostadsrättslägenhet
Utgångspris
6 300 000 kr
Boarea
97.5 m²
Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Objekttyp
Bostadsrättslägenhet
Antal rum
5 R.O.K.
Förening
Brf Kolumbus

Omsorgsfullt renoverat landshövdingehem i etage med två badrum och villakänsla!

Varmt välkomna till en härlig etagefemma i populära Kolumbus. Funktion i form av två badrum, stora sociala ytor och möjlighet att skapa fler sovrum.

Omsorgsfullt renoverat landshövdingehem i etage med två badrum och villakänsla!

Varmt välkomna till en härlig etagefemma i populära Kolumbus. Ni möts av generösa ytor, ett rofyllt lugn och en alldeles särskild atmosfär. Lägenheten och hela fastigheten är varsamt renoverad och här uppstår det perfekta mötet mellan bevarade detaljer från förra sekelskiftet och modern funktion i kök och bad. Hemmet smyckas av dekorativa snickerier, furugolv, takkupor och träbjälkar som gör att själen och historien verkligen sitter kvar innanför dessa vackra väggar. Rymd, ljus och generösa ytor är andra egenskaper som speglar detta hem. Här bor ni i charmiga kvarter utan att behöva ge vika för kvalitet och funktion i form av två badrum, tvättmaskin, bra klädförvaring och två våningsplan vilket skapar möjlighet för storfamiljen. Önskar ni bo centralt beläget men ändå befinna er långt undan stadens brus i vad som närmast kan liknas vid en pittoresk småstad? Då vill jag presentera Brf Kolumbus. Med sina sju skyddade innergårdar, alla grindlöst sammanflätade-, och lummiga av grönska utgör detta en fredad plats med en kär och hemtrevlig atmosfär där barnen kan springa fritt helt utan biltrafik. Ni bjuds på en resa bakåt i tiden till ett äldre Göteborg där varje vrå är värd att betrakta med sin snickarglädje och utsirade detaljer, bevarade genom medlemmarnas genuina intresse och vurm för byggnadsvård. Utanför gårdarna finns ett generöst utbud av små restauranger och caféer samt matbutike. Närheten till Söderlingska parken, caféerna runt Mariaplan, kulturminnet Röda Sten och Slottsskogen bidrar också till att detta är ett mycket trevligt område att bo i. Varmt välkomna till denna familjevänliga bostad!

Fakta
Objekttyp
Bostadsrätt
Utgångspris
6 300 000 kr
Månadsavgift
4 703 kr, Inkl vatten, kabel-TV och bredband. Utöver månadsavgiften tillkommer ett obligatoriskt tillägg om 615 kr som avser bränsle/uppvärmning. Total månadsavgift 5 318 kr/mån.
Boarea
97.5 m² Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Rum
5 R.O.K.
Våningsplan
3/3
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
122 607 kr. Beräknad utifrån föreningens senaste årsredovisning 2022.
Interiör
Interiör: Mellan två av Kolumbus ljuvliga innergårdar välkomnas ni in i detta härliga hem. Säljarna har låtit dela av hallen för att på så sätt skapa ett extra sovrum. Det finns flera olika möjligheter kring disponering, se alternativ planlösning för annat förslag.

I hallen finns avhängning och plats för förvaring direkt till vänster. Väggar målade i sval grön (Mistel från Beckers) möter ett vitmålat originalbrädgolv.

Ett trappsteg upp från hallen når ni köket och matsal/vardagsrum i en öppen och social planlösning som inbjuder till umgänge och gemenskap. Ljuset strömmar in genom de tre stora fönstren och rymden är generös. Köket renoverades under 2015. Arbetsdelen är L-formad och inredd med vita spårade luckor, med vissa delar som vitrinskåp, tidstypiska beslag, bänkskiva i svart granit och ovan arbetsytan sitter ett vitt, rektangulärt kakel. Här finns både bra arbetsytor och gott om skåpsförvaring. Köket är utrustat med induktionshäll, inbyggnadsugn, fläkt, hel kyl och frys, Micro. integrerad diskmaskin. Duka upp till långbord in mot vardagsrummet blir enkelt då ytan är generös. Ett rymligt skafferi tar hand om torrvarorna. Vitmålade väggar möter
en framtagen tegelvägg och nyslipad enstavsparkett i ek.

Nästa rum disponerar säljarna idag som matsal men här finns plats för både soffgrupp, tv-möbel och läshörna om så önskas. Fönstren mot gården gör att ni enkelt har koll på barnen om de är ute och leker. Några trappsteg ned från matsalen nås det som idag används som vardagsrum men som också passar bra som sovrum. Ett härligt rum med gott om plats för soffa med tillhörande möblemang, tv-möbel och bokhyllor. En varm beige ton på väggarna i både matsal och vardagsrum (Complexion från Jotun) möter ett linoljevaxat originalgolv. Här har säljarna också byggt en vägg mot hallen och på så sätt skapat ett extra sovrum innanför vardagsrummet. Det mindre sovrummet innanför passar utmärkt som barn- eller arbetsrum. Väggar målade i lugn grön ton (Mistel från Beckers). I detta rum finns även en tvättmaskin med inbyggd torktumlare (LG 2016) i en före detta garderob. Det första badrummet nås från hallen och renoverades under 2016. Vita kaklade väggar möter ett klinkergolv med grått mönster. Här finns wc, badkar, handfat med kommod och ovanhängande spegelskåp. Golvvärme och dimrade spotlights står för ökad komfort. Från matsal/vardagsrum tar ni den platsbyggda trappan från Idala i ek och vitt upp till ovanvåningen som byggdes under 2019. Väl uppe slås ni direkt av den rymd och det ljus som präglar detta våningsplan. Ljuset strömmar in genom två takkupor och tre öppningsbara takfönster som stängs automatiskt vid regn och annars med fjärrkontroll. På hela våningsplanet löper vitlaserat plankgolv.

Till höger nås det stora sovrummet som rymmer dubbelsäng med tillhörande sängbord och skrivbordshörna. Nymålade väggar i vitt möter den längsgående väggen som är vitputsad med tegel och murstock bakom. En av väggarna är målad i grå kalkfärg. Bra förvaring i större garderob längs en vägg. Dimbara spotlights tar hand om belysningen. I anslutning till stora sovrummet ligger ovanvåningens badrum. Helkaklat med vita väggar och mönstrat grått klinkergolv med golvvärme. Här finns dusch, wc, handfat med kommod, elektrisk handdukstork, spotlights, automatisk fläkt och en inbyggd garderob för praktisk förvaring. Det andra sovrummet nås till vänster om trappan och används idag som barnrum. Väggar målade i en sober beige ton (Complexion från Jotun). I detta sovrum finns bra med förvaring i garderobsvägg med tillhörande inredning.

Varmt välkomna på visning till en fantastisk bostad!
Total driftkostnad
1 157 kr/månad
Elektricitet
317 kr/månad
Försäkring
225 kr/månad
Kommentar
Detta är endast riktvärden och kan variera beroende på bland annat personlig förbrukning och avtal. Posten "Övrigt avser uppvärmning.
Byggår
1897-1900
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Uppvärmning
Fjärrvärme
Hiss
Nej
Övriga byggnader/Utrymmen
Till bostaden hör ett vindsförråd.
Energiprestanda / Premiärenergital
93
Namn
Brf Kolumbus
Om föreningen
Brf Kolumbus är en av Majornas populäraste bostadsrättsföreningar. Husen stod färdiga ca 1897 och i föreningen som bildades 1980 finns det sammanlagt 174 bostadsrätter samt 2 affärslokaler som hyrs ut. Föreningens ekonomi är att anses som mycket god. Lite kuriosa är att kvarteret är ett av Göteborgs äldsta kvarvarande sammanhängande landshövdingshus och att innergården 2004 blev utsedd till Göteborgs grönaste gård. Föreningen har en anställd fastighetsskötare som bemannar fastighetsexpeditionen på Kaptensgatan 20 D varje dag mellan 7-16. Han är mycket hjälpsam och omtyckt av de boende. För mer information om föreningen, gå in på föreningens hemsida www.brfkolumbus.se Föreningens ekonomi är god och vid flera tillfällen har avgifterna till och med sänkts. Till det har de också en otroligt låg belåningsgrad. Avgiftshöjning om 5 % vid årsskiftet 23/24 som följd av ökade driftskostnader.
Äger föreningen marken
Ja
Överlåtelseavgift
1 433 kr Betalas av köpare
Pantsättningsavgift
573 kr
Renoveringar
Utförda renoveringar:
1979- 1982 Fastigheten totalrenoverades. Då byttes VA-stammar, el, ventilation och fönster.
2003-2007 Nya kulörer i såväl i trappuppgångar som fasader i ett försök att återskapa den färgsättning och känsla som kvarteret en gång hade vid uppförandet. Trapphusen och alla dörrar är ommålade. Gymmet renoverades.
2009-2013 renoverades och dränerades gårdarna. Till detta tog man hjälp av White arkitektbyrå för att få dem finare. 2013 renoverades trapphusen och gymmet.
2014-2018 Fasad- och takmålning (ett pågående projekt som pågår någonstans hela tiden).
2015 Renovering av bastuavdelning.
2020 Uppdaterat låssystemen
2020 Övergått till digitalt bokningssystem i tvättstugan

I underhållsplanen låg ett stambyte 2022. Föreningen tillsatte en projektgrupp som utredde omfattningen. Den visade att de horisontella stammarna (i källaren) behövs bytas men ej de vertikala. Detta innebär alltså att inga badrum behövde brytas upp och en relining genomfördes under våren 2020.

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2007 och sträcker sig fram till 2044. Den uppdaterades under 2023.
Andel Av Årsavgift
0.58822 %
Andel i BRF
0.58877 %
Parkeringar
För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad. Du kan gå in på Göteborgs Stads hemsida och få mer information samt beställa ansökningshandlingar där: www.goteborg.se.
Tv och Bredband
Föreningen är ansluten till kabelnät via Tele 2 och fiberbredband via Bredband2 (100MB ingår i avgiften).
Övrigt
Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och årsredovisningen som kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.
Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Karta

Om Majorna

Antagligen är du redan förälskad i Majorna och Västra centrum. Vi klandrar dig inte, för som en av Göteborgs äldsta stadsdelar ligger området perfekt inbäddat mellan älven och den lummiga Slottsskogen. Men trots sin ålder har de gamla landshövdingehusen vackert bevarats – där en ny generation “Majbor” låtit kreativiteten och entreprenörskapet flytta in i gatuplan. Efter bara en kort promenad i området hittar du nämligen ett stort utbud av mysiga kaféer, spännande restauranger, små konceptbutiker och ett rikt kulturliv.
Men, måste man vara en hipster för att passa in? Inte alls. Livet här präglas snarare av en avslappnad och bohemisk miljö där mottot är att alla ska få vara sig själva. Det ger en härlig mix av sprudlande liv och rörelse i kombination med en lugn atmosfär. Och kanske är det just detta varma välkomnande som får området att snabbt kännas som hemma — oavsett vem du är eller var du kommer ifrån.
Som din senaste sökning på Hemnet redan avslöjat är Majorna populärt. Det som tidigare varit en traditionell arbetarstadsdel med flerbostadshus och små lägenheter har idag blandats upp med smakfullt ritade nyproduktioner. Har du barn finns också närliggande förskolor, grundskolor och vårdcentral att välja bland. Och så snart du lärt dig gatorna hittar du enkelt förbindelser med buss och spårvagn som snabbt tar dig till centrum för jobb eller ett kvällsdopp ute vid Saltholmen.
Alla gillar fika, och i Majorna hittar du flertalet caféer som håller hög nivå. För att nämna några favoriter som är värda ett besök finns den ekologiska bakverkstan Cum pane, det skönt inredda Kafé Gapet och lite längre bort ligger Matería – som med sina gröna växter blir en välkomnande oas vid Mariaplan.
Även i restaurangväg finns flera guldkorn, men för dig som finsmakare är kanske Hoze ett ställe som sticker ut lite extra. Hit vallfärdar såväl matfantaster som stjärnkockar för att få smaka på José Cerás perfekt komponerade sushibitar. I samma kvarter hittar du även vegetariska Ilse Grøn Krog och Moreno som råkar vara världens största pizzeria.
Är du snarare hungrig på kultur finns det alltid något att se, göra och uppleva. Varför inte besöka nyrenoverade Sjöfartsmuseet? Eller gå på utställning i Röda Sten eller en vernissage hos någon av områdets konstnärer? Varje helg spelar aktuella indieband på Oceanen, och gillar du vad du hör kan du säkert köpa deras första album tvärs över gatan på legendariska Bengans.
Området har även flertalet lummiga parker och grönområden. I öster kommer du snart in i Slottsskogen som med sina härliga picknickplatser, fina promenad- och löpstråk och sin mysiga djurpark passar göteborgare i alla åldrar. Inte långt från Stigbergstorget hittar du den vackra Gathenhielmska parken med anor från 1700-talet. Och borta vid Djurgårdsgatan ligger den Söderlingska trädgården som har en underbar lekplats för de små.

Vi tror det räcker så för stunden, men om det ändå är något du undrar över är det bara att höra av dig till någon av våra områdesexperter. Välkommen hem, till ditt Majorna.

Hör av dig till oss

Zara Ek

Fastighetsmäklare

Delägare

Zara Ek

Julia Albinsson

Fastighetsmäklare

Delägare

Julia Albinsson