Såld

GöTEBORG / MAJORNA - HARåSGATAN 5

Haråsgatan 5

Snabbfakta - Bostadsrättslägenhet
Utgångspris
4 495 000 kr
Boarea
76.4 m²
Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Objekttyp
Bostadsrättslägenhet
Antal rum
3 R.O.K.
Förening
HSB Brf Ankaret

Välplanerade kvadratmeter högst upp i huset med balkong och underbar utsikt!

Välplanerad funkistrea med härliga umgängesytor och balkong i soligt västerläge med en underbar vy över Majornas takåsar. Bredband ingår i avgiften.

Planlösning

Välplanerade kvadratmeter högst upp i huset med balkong och underbar utsikt!

I hjärtat av Majorna, på lugna, gröna Haråsgatan välkomnas ni till en välplanerad och ljus trea, högst upp i huset, i populära och stabila HSB Brf Ankaret. Här erbjuds ni ett hem i funkisstil där högt i tak och stora fönsterpartier skänker hemmet rikligt med ljus och rymd. Ett ovanligt stort och luftigt kök med gott om förvaringsmöjligheter och stora sociala ytor, två sovrum i bra storlek och vardagsrum med utgång till hemmets ljuvliga balkong. Ett högt och insynsskyddat läge med sol från mitt på dagen till solnedgång och en vidsträckt vy över Majornas vackra takåsar. Här inryms förutom sittgrupp också planteringar för den som önskar. Helkaklat badrum med badkar. Bredband ingår i avgiften.

Här bor ni i hjärtat av Majorna men på en lugn återvändsgata i en stabil förening med god ekonomi, fin gård med gemensamma uteplatser och lekplatser för barnen. Mycket trevligt och populärt område med närhet till det mesta såsom Slottsskogen, mataffär, restauranger, bank, apotek samt kommunikationer.

Fakta
Objekttyp
Bostadsrätt
Utgångspris
4 495 000 kr
Månadsavgift
4 948 kr, Utöver månadsavgiften tillkommer ett obligatoriskt tillägg om 125 som avser bredband. Totala månadskostnad blir 4 509kr/mån.
Boarea
76.4 m² Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Rum
3 R.O.K.
Våningsplan
4/4
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
132 772 kr. Beräknad utifrån föreningens senaste årsredovisning 2021.
Interiör
Interiör: Mitt i hjärtat av Majorna, på lugna återvändsgatan Haråsgatan, välkomnas ni till detta hem som präglas av ljus och utsikt! Högst upp i huset finner ni denna bostad.

Ni kliver in i hallen som har rikligt med förvaringsmöjligheter i garderober till vänster. Väggarna är ljust grå och på golvet ligger originalparkett i ek.

Om ni följer hallen, uppenbarar sig hemmets ljuvliga kök till höger. En storlek få förunnad skapar en öppen och synnerligen social atmosfär i rummet. Här bryts vita väggar av med det praktiska och snygga rutiga linoleummattan. Ett härligt fönster bjuder in dagsljuset och utanför blickar ni ut över föreningens grönskande gård och har också en vidsträckt vy över takåsar. Möblera gärna med det större bordet för 6-8 personer, här får nära och kära plats. Köksdelen av rummet går klassiska färgval, med välbevarade originalskåpluckor som är målade i ljusgrått och vitt kakel med mörk fog bryter av. Den maskinella utrustningen består av kyl och frys, diskmaskin, induktionsspis, varmluftsugn samt fläkt. Förvaring och arbetsyta råder det ingen brist på. Köket blir en social plats för häng vid gemensamma matlagningen.

Mitt emot köket öppnar vardagsrummet upp sig. En stor och härlig sällskapsyta som präglas av ljus och rymd tack vare den generösa takhöjden och det stora fönsterpartiet. Här får ni med enkelhet plats med soffgrupp med tillhörande möblemang samt tv-möbel. Väggarna är ljusa och en vacker fiskbensparkett i original pryder golvet.

Från vardagsrummet nås bostadens rymliga och ljuvliga balkong i ett högt och insynsskyddat läge. Härifrån bjuds på en spektakulär vy över Majornas vackra landshövdingefasader, takåsar och Älvsborgsbron därbortom. Västerläget ger många sköna soltimmar och på eftermiddagen kan ni njuta av den vackra solnedgången över horisonten. Förutom sittmöbler finns också utrymme för planteringar för den med gröna fingrar.

En praktisk inre hall binder samman vardagsrummet med hemmets ena sovrum. Härifrån nås också en stor klädkammare.
Från denna hall nås också det som idag disponeras som barnrum. Ljusa väggar möter parkettgolv.

Bostadens större sovrum ligger i lugnt läge mot gårdens grönska. Förutom dubbelsäng ges också plats för sängbord och praktisk garderobsförvaring. Garderoberna som återfinns i sovrummet idag pryds av tidstypiska ekdörrar. De härligt blå väggarna kompletteras av fiskbensparkett även här.

Det helkaklade badrummet nås även det från hallen. Väggarna går här i vitt och på golvet ligger mosaik i blåskala. Här finns handfat med överhängande spegelskåp, wc, förvaringsskåp, handdukstork och prydligt inkaklat badkar.
Total driftkostnad
375 kr/månad
Försäkring
250 kr/månad
Kommentar
Driftkostnaderna är en uppskattad schablon enligt ekonomisk plan och kan variera beroende på bland annat personlig förbrukning och avtal. Posten övrigt avser obligatoriskt tillägg som avser bredband.
Byggår
1959
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Uppvärmning
Fjärrvärme
Hiss
Nej
Energiprestanda / Premiärenergital
87
Namn
HSB Brf Ankaret
Om föreningen
Bostadsrättsföreningen Ankaret på Haråsgatan ligger i hjärtat av Majorna. Husen är uppförda på en av de allra äldsta delarna av stadsdelen med en vacker utsikt över hamnen och mot Masthuggskyrkan. Föreningen innehar 152 stycken bostadsrätter. Föreningen har en god och stabil ekonomi. Policyn är att upprätthålla en god, stabil och långsiktig ekonomi. Föreningen har en underhållsplan. Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av eventuell höjning av tomträttsavgälden. Föreningen har en god ekonomi med 2 248 kr i lån/kvm(enligt senaste årsredovisning) trots flera större och renoveringar utförda. Föreningen har under en längre tid höjt avgifterna med 1 - 3 % per år och kommer troligtvis fortsätta på samma spår. Föreningen är en HSB-förening så det krävs ett medlemskap för samtliga köpare i HSB Göteborg, för att överlåtelsen ska bli giltig och att ansökan ska skickas vidare till föreningen för godkännande. https://blimedlem.hsb.se/index.html Fastighetsförvaltare & administrativ förvaltning via HSB. Fastighetsskötsel/trädgårdsskötsel av MBA fastighetsservice. Lokalvård sköts av Ada Service partner. Samtlig information finns på föreningens mycket informativa hemsida: www.brfankaret.se
Äger föreningen marken
Ja
Överlåtelseavgift
1 313 kr Betalas av säljare
Pantsättningsavgift
525 kr
Renoveringar
Under senaste åren har bland annat följande genomförts:

1999: Takrenovering

2002 - 2003: Relining av avloppsstammar

2009 - 2011: Delar av fasaden renoveras

2013: Trapphusen renoveras

2018: Reling av avloppsstammar i bottenplattan samt byte av vattenledningar i garage och källare. Ny primäranslutning för fjärrvärme till B-huset.

2019: Renovering och utökning av tvättstugorna.

2020: Nytt passagesystem, installation av elbilsplatser.

2021: Fasadrenovering, översyn av balkonger samt förbättring av ventilation i A-huset (västra huset)

2022: Fasadrenovering, översyn av balkonger samt förbättring av ventilation i B-huset (östra huset).

Fastigheterna är i gott skick.
Stambyte ligger som nästa punkt i underhållsplanen. Detta arbete kommer tidigast att påbörjas 2025.
Andel Av Årsavgift
0.74895 %
Andel i BRF
0.74895 %
Parkeringar
I föreningen finns 29 garageplatser, 75 parkeringsplatser (varav 8 är gästparkeringar och 2 är 30 minuters-parkeringar) samt 11 garageplatser för motorcykel. Föreningen har nyligen försett ca 20 av dessa parkeringsplatser med laddstolpe för elbil. P-plats 215:-/månad. Garageplats 443:-/månad. MC-plats 85:-/månad. 14 st laddplatser för elbil ute, 317kr/mån + elkostnad och 4st inne med laddbox, 546 kr/mån + elkostnad samt gästparkering utomhus.
Gemensamma ytor
Brf Ankaret har sju tvättstugor utspridda i husen. Två tvättmaskiner och en torktumlare + torkrum i varje tvättstuga. I mattvättrum finns bara en tvättmaskin. Samtliga tvättstugor totalrenoverade under 2019. Elektroniskt bokningssystem. Föreningen har en mycket trevlig gästlägenhet med plats för upp till sex personer som kan hyras av föreningens medlemmar för 400kr/natt. Festlokal (50kr/gång), hobbyrum, pingisrum och snickarverkstad. Föreningen har även en gemensam bastu, Lekplats, uteplats med murad grill, stort berg med lekstuga, odlingar mm och cykelförvaring ute och inne. I ett av garagen finns också en särskild lådcykelparkering.
Gårdplats
På den lummiga innergården finns egen lekpark med gungor, rutschkana och sandlåda samt flera grupper av utemöbler. Föreningen har två permanenta (murade) grillar
Tv och Bredband
Bredband och TV levereras via ett gruppavtal från Telenor (250 MB hastighet).
Övrigt
Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och årsredovisningen som kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Karta

Om Majorna

Antagligen är du redan förälskad i Majorna och Västra centrum. Vi klandrar dig inte, för som en av Göteborgs äldsta stadsdelar ligger området perfekt inbäddat mellan älven och den lummiga Slottsskogen. Men trots sin ålder har de gamla landshövdingehusen vackert bevarats – där en ny generation “Majbor” låtit kreativiteten och entreprenörskapet flytta in i gatuplan. Efter bara en kort promenad i området hittar du nämligen ett stort utbud av mysiga kaféer, spännande restauranger, små konceptbutiker och ett rikt kulturliv.
Men, måste man vara en hipster för att passa in? Inte alls. Livet här präglas snarare av en avslappnad och bohemisk miljö där mottot är att alla ska få vara sig själva. Det ger en härlig mix av sprudlande liv och rörelse i kombination med en lugn atmosfär. Och kanske är det just detta varma välkomnande som får området att snabbt kännas som hemma — oavsett vem du är eller var du kommer ifrån.

Som din senaste sökning på Hemnet redan avslöjat är Majorna populärt. Det som tidigare varit en traditionell arbetarstadsdel med flerbostadshus och små lägenheter har idag blandats upp med smakfullt ritade nyproduktioner. Har du barn finns också närliggande förskolor, grundskolor och vårdcentral att välja bland. Och så snart du lärt dig gatorna hittar du enkelt förbindelser med buss och spårvagn som snabbt tar dig till centrum för jobb eller ett kvällsdopp ute vid Saltholmen.
Alla gillar fika, och i Majorna hittar du flertalet caféer som håller hög nivå. För att nämna några favoriter som är värda ett besök finns den ekologiska bakverkstan Cum pane, det skönt inredda Kafé Gapet och lite längre bort ligger Matería – som med sina gröna växter blir en välkomnande oas vid Mariaplan.
Även i restaurangväg finns flera guldkorn, men för dig som finsmakare är kanske Hoze ett ställe som sticker ut lite extra. Hit vallfärdar såväl matfantaster som stjärnkockar för att få smaka på José Cerás perfekt komponerade sushibitar. I samma kvarter hittar du även vegetariska Ilse Grøn Krog och Moreno som råkar vara världens största pizzeria.

Är du snarare hungrig på kultur finns det alltid något att se, göra och uppleva. Varför inte besöka ett av områdets olika museum? Eller gå på utställning i Röda Sten eller en vernissage hos någon av områdets konstnärer? Varje helg spelar aktuella indieband på Oceanen, och gillar du vad du hör kan du säkert köpa deras första album tvärs över gatan på legendariska Bengans.

Området har även flertalet lummiga parker och grönområden. I öster kommer du snart in i Slottsskogen som med sina härliga picknickplatser, fina promenad- och löpstråk och sin mysiga djurpark passar göteborgare i alla åldrar. Inte långt från Stigbergstorget hittar du den vackra Gathenhielmska parken med anor från 1700-talet. Och borta vid Djurgårdsgatan ligger den Söderlingska trädgården som har en underbar lekplats för de små.

Vi tror det räcker så för stunden, men om det ändå är något du undrar över är det bara att höra av dig till någon av våra områdesexperter. Välkommen hem, till ditt Majorna.

Hör av dig till oss

Zara Ek

Fastighetsmäklare

Delägare

Zara Ek

Tilde Aurbakken

Fastighetsmäklare

Tilde Aurbakken