Såld

GÖTEBORG / GAMLA MASTHUGGET - ÄLGHAGSGATAN 2C

Älghagsgatan 2C

Snabbfakta - Bostadsrättslägenhet
Utgångspris
2 695 000 kr
Boarea
50.5 m²
Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Objekttyp
Bostadsrättslägenhet
Antal rum
2 R.O.K.
Förening
Brf Solgårdarna Stigberget

Rofylld tvåa med härlig utsikt och välbevarade original detaljer!

Varsamt renoverad landshövdingetvåa på toppen av Gamla Masthugget som bjuder på fin utsikt mot Göta älv och Eriksbergskranen.

Planlösning

Rofylld tvåa med härlig utsikt och välbevarade original detaljer!

På toppen av Masthuggsberget, i välskötta Brf Solgårdarna Stigberget, välkomnas ni till detta väl omhändertagna hem! Hemmets charmiga grunder med brädgolv, gjutjärnsradiatorer, högt till tak och vackra dörrar i original möter en genomtänkt färgsättning som knyter samman en helhet som är väldigt tilltalande. Utöver detta bjuds ni också på en fantastisk utsikt från kök och sovrum bort mot Göta älv och Eriksbergskranen.

Hemmet ligger rofyllt vid en lugn återvändsgata, och där föreningens planteringar slutar tar Slottsskogen vid. Läget är perfekt, och samtidigt som lugnet råder i kvarteret har man Linnés sjudande kafé- och restaurangstråk på kort gångavstånd. Med spårvagn eller buss tar man sig snabbt till både innerstan och havet.

Fakta

Objekttyp
Bostadsrätt
Utgångspris
2 695 000 kr
Månadsavgift
4 024 kr, Inkl värme och vatten. Utöver avgiften tillkommer ett obligatoriskt tillägg om 155 kr/mån som avser Bredband. Total månadsavgift 3 771 kr.
Boarea
50.5 m² Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Rum
2 R.O.K.
Våningsplan
2/3
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
116 722 kr. Beräknad utifrån föreningens senaste årsredovisning 2022.

Interiör

Interiör
Interiör: Två trappor upp välkomnas ni in i detta hem. Lägenhetsdörren som sattes in 2012 är en säkerhetsdörr som är utformad i gammal stil för att passa in i husets karaktär. Här finns plats för avhängning i en liten nisch rakt fram. Väggarna i hall och vardagsrum är nymålade i en varm jordton och på golvet ligger det vackra brädgolvet i original som löper vidare både i sovrum och vardagsrum.

Vardagsrummet nås till vänster och är generöst i sin storlek. Här ryms både soffgrupp, TV- möbel och en läshörna. Det stora fönsterpartiet släpper in rikligt med dagsljus. Utanför fönstret ser ni föreningens lummiga gård och grannföreningens vackra träfasader. Här finns även en stor inbyggd originalgarderob för praktisk förvaring.

I motsatt väderstreck ligger kök och sovrum. Från båda dessa rum bjuds ni på en härlig utsikt mot bland annat Eriksbergskranen. I köket, signerat Marbodal, går köksinredningen i vitt och bryts av med bänkskiva i mörk laminat och svart kakel. Köket är utrustat med kyl/frys, gasspis/ugn, kolfilterfläkt, inbyggd micro och diskmaskin. Köket är trivsamt och här ryms med enkelhet fyra gäster kring matbordet. Väggarna kläs av en ljus bröstpanel som blir en fin kontrast till tapeten ovan som är från Engelska Tapetmagasinet, Cole & Son, Hummingbirds. Golvet är belagt med schackrutigt vinylgolv.

Sovrummet är väl tilltaget med plats för stor dubbelsäng, nattduksbord samt en byrå. Även från detta rum nås en inbyggd garderob. För de som önskar en större klädkammare går det enkelt att ta ner väggen mellan vardagsrummets garderob och sovrummets garderob och på så sätt få en stor. Väggar är nymålade i en mjuk persikoton.

Badrummet har kaklade väggar i vitt och ljusgrått. På golvet ligger en praktisk ljusgrå plastmatta. Utrustningen består av badkar, handfat med kommod, väggfast förvaringsskåp, handdukstork och WC.

Bostadsfakta

Ekonomi & Drift

Total driftkostnad
555 kr/månad
Elektricitet
250 kr/månad
Försäkring
150 kr/månad
Kommentar
Detta är endast riktvärden och kan variera beroende på bland annat personlig förbrukning och avtal. Posten övrigt avser obligatoriskt tillägg bredband. Driftkostnaderna är en uppskattad schablon.

Byggnad

Byggår
1937
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Uppvärmning
Fjärrvärme
Hiss
Nej
Energiprestanda / Premiärenergital
158

Förening

Namn
Brf Solgårdarna Stigberget
Om föreningen
Brf Solgårdarna Stigberget är en bostadsrättsförening som bildades 2005 och är belägen högst upp vid Slottsskogens kant i Gamla Masthugget. Föreningen består av 96 lägenheter i 4 fastigheter på Älghagsgatan 2 & 4 samt Hjorthagsgatan 3 & 5. Föreningens hus uppfördes 1937 som en del av Göteborgs allra första allmännytta. Stilen är en blandning av det bästa från det tidiga 1900-talets klassiska landshövdingehus och 1930-talets modernism. Deras ekonomiska förvaltning sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av Nabo, som även ansvarar för fastighetsskötsel. Som komplement till den årliga budgeten har styrelsen även gjort en flerårsbudget för att kunna planera årsavgifterna över flera år. Årsavgifterna planeras att höjas.
Äger föreningen marken
Ja
Överlåtelseavgift
1 313 kr Betalas av köpare
Pantsättningsavgift
525 kr
Renoveringar
Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2022 och 2052.

Planerade renoveringar:
2023 - OVK
2023 - Spolning av stammar
2024 - Lagning av putsfasad
2024 - Balkongrenovering två balkonger på Älghagsgatan 4
2025 - Byte av källarfönster
2025 - Renovering av badrum hyresgäster
2025 - Byte o injustering av radiatorventiler
2026 - Smidesstaket målning
2026 - Fjärrvärmeundercentral, sekundärsida

Fasadbyte i föreningen är skjutet på i framtiden. Mindre renoveringar av fasad sker istället löpande. Föreningen har dock på föreningsstämman röstat fram att den fasad som nu finns ska ändras till träfasad för att gå tillbaka till den landshövdingekaraktär huset hade när det byggdes. Detta planeras för i framtiden, men är inte aktuellt i dagsläget i och med höjda räntor och byggkostnader. Under 2023 gjordes en OVK. Rörande OVK har en sådan gjorts under 2023. Styrelsen inväntar en åtgärdsplan baserat på resultaten av OVK:n.

Beträffande frågan om balkongprojektet kallades parterna Brf. Solgårdarna Stigberget och medlemmar i föreningen som motsatt sig balkongbyggnation till ett sammanträde i ärendet i Hyres- och arrendenämnden tisdagen den 19 september 2023. Den 3 oktober 2023 meddelade Hyres- och arrendenämnden dom i ärendet där de godkände föreningsstämmans beslut om att skapa förutsättningar för balkongbyggnation. Beslutet har överklagats av en motpart och kommer därför tas upp i Svea Hovrätt. . Om domstolen går i linje med Brf. Solgårdarna Stigberget blir det därefter en fråga om vilka medlemmar som önskar att balkong byggs (notera att intresse sedan tidigare undersökts av föreningens balkonggrupp, men att en ny undersökning måste göras då medlemmar i förening flyttat sedan senaste undersökning och nya tillkommit). För kännedom ställer SBK krav på att balkonger måste byggas i hela “staplar” för att bygglov ska kunna beviljas. Detta innebär i varje lägenhetsläge att boende på plan två och tre måste bygga balkong för att det ska vara möjligt. En ny översyn kring faktiskt intresse kommer, i det fall domstolen går på föreningens linje, därför göras av styrelsen eller föreningens balkonggrupp för att ta reda på att medlemmarna på såväl våning två som tre i "stapeln" vill ha balkong. När faktiskt intresse setts över förväntas projektet gå vidare i nästa fas. Denna fas är uppdelad i två led, i första ledet går medlemmarna som önskar balkong ihop. Dessa medlemmar förväntas stå för utredningskostnaderna för bygglovsansökningar och bygglovsavgift. Parallellt med arbetet i första ledet planeras offerter tas in från olika entreprenörer. Om bygglov erhålls har föreningen att bygga balkonger i enlighet bygglovet. Kostnader för balkongerna kommer endast betalas av de som väljer att låta bygga balkong. För de medlemmar som väljer att bygga balkong kommer det även att bli en mindre avgiftshöjning som ska täcka kommande underhåll för balkongen.

Föreningen hyr ut två gästlägenheter som numer renoverats upp och möblerats om. Intäkterna av uthyrning av dessa går till föreningen.

Utförda renoveringar:
2023 - Stamspolning genom Spolio Göteborg
2022 - Montage luckor till krypgrunder
2020 - Renovering och konvertering av f.d förskolelokal
till 4 lägenheter och 1 mindre lokal
2020 - Byte sand i sandlådan
2020 - Målning Källarfönster
2020 - Relining av horisontella stammar i grundplatta
2020 - Uppfräschning och inredning av de två
gästlägenheterna
2020 - Byte och tätning av lågt sittande källarfönster
2020 - Målning soprum och cykelrum
2019 - Byte samtliga brandvarnare i gemensamma
utrymmen
2019 - Målning tvättstuga & torkrum
2019 - Byte trappa Hjorthagsgatan 3 från betong till
sten
2018-2019 - Vindsbyggnation av 3 etagelägenheter
2017 - Stamspolning
2017 - Service av tvätt och torkmaskiner 2017
2016 - 2017 - Radonmätning
2016 - OVK-besiktning lägenheter
2015 - OVK-besiktning daghem
2014-2015 - Gårdsrenovering
2013-2014 - Vindsbyggnation av 6 etagelägenheter
2013-2014 - Vindsutbyggnad och förbättring av trapphus
2012 - Byte lägenhetsdörrar och lås
Andel Av Årsavgift
1.04207 %
Andel i BRF
1.0916 %
Parkeringar
Boendeparkering gäller på gatorna i området. Därtill har föreningen två egna parkeringsplatser som lottas ut årligen. Masthuggets Bilkooperativ har garage på Fjällgatan och är ett bra alternativ till egen bil, likaså många grannföreningar med garagemöjligheter som hyr ut till externa.
Gårdplats
Föreningen har fin gård med gräsytor och många planteringar.
Tv och Bredband
Föreningen har en gruppanslutning via Tele2 som ingår i avgiften (150/10 fiberbredband).
Övrigt
Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och årsredovisningen som kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Karta

Hör av dig till oss

Zara Ek

Fastighetsmäklare

Delägare

Zara Ek

Julia Albinsson

Fastighetsmäklare

Delägare

Julia Albinsson